Category - General Knowledge

Part - Praliament of India

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. What was the First Lok Sabha tenure?

a) 1951 to 1956
b) 1952 to 1957
c) 1953 to 1958
d) 1954 to 1959

Ans- b) 1952 to 1957

2. Which party got highest seat in First Lok Sabha?

a) Scheduled Castes Federation
b) Bharatiya Jana Sangh
c) Communist Party of India
d) Indian National Congress

Ans- d) Indian National Congress with 364 seats.

3. Who has shortest time period as Lok Sabha speker in India?

a) P. A. Sangma
b) Rabi Ray
c) Bali Ram Bhagat
d) Manohar Joshi

Ans- c) Bali Ram Bhagat with 1 year, 69 days.

4. Who was the first Lok Sabha speaker of India?

a) Neelam Sanjiva Reddy
b) M. A. Ayyangar
c) G. V. Mavalankar
d) Hukam Singh

Ans- c) G. V. Mavalankar from 15 May 1952 to 27 February 1956.

5. Who was the first deputy Lok Sabha speaker of India?

a) Neelam Sanjiva Reddy
b) M. A. Ayyangar
c) Gurdial Singh Dhillon
d) Bali Ram Bhagat

Ans- b) M. A. Ayyangar.

6. What was total seats in first Lok Sabha of India?

a) 469
b) 479
c) 489
d) 499

Ans- c) 489.

7. What is total directly elected seats in current Rajya Sabha of India?

a) 203
b) 213
c) 223
d) 233

Ans- d) 233.

8. Which no of Lok Sabha is running at present in India?

a) 17th
b) 18th
c) 19th
d) 20th

Ans- b) 18th.

9. Who is the longest serving Lok Sabha speaker of India?

a) Om Birla
b) Gurdial Singh Dhillon
c) M. A. Ayyangar
d) Balram Jakhar

Ans- d) Balram Jakhar. 9 years, 329 days.

10. Which state has second highest no. of Lok Sabha seat in India?

a) Bihar
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Tamil Nadu

Ans- b) Maharashtra 48 seats.

11. How many members in rajya sabha?

a) 245 members
b) 247 members
c) 250 members
d) 252 members

Ans- c) 250 members.

12. What is the tenure of Rajya Sabha members?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Ans- c) 6.

13. When was the Rajya Sabha formed?

a) 3 april, 1952
b) 8 april, 1952
c) 15 april, 1952
d) 21 april, 1952

Ans- a) 3 april, 1952.

14. Who decides bill is a Money Bill or not?

a) President
b) Lok Sabha Speaker
c) Prime Minister
d) Finance Minister

Ans- b) Lok Sabha Speaker.

15. What is the name of the upper house of the Parliament of India?

a) Lok Sabha
b) Rajya Sabha
c) Vidhan Sabha
d)State Legislative Council

Ans- b) Rajya Sabha.

16. Why many member can nominate by the President of India in Rajya Sabha?

a) 8
b) 10
c) 12
d) 14

Ans- c) 12.

17. How many candidates can sit in new Lok Sabha building?

a) 855
b) 866
c) 877
d) 888

Ans- d) 888.

18. How many candidates can sit in new Rajya Sabha building?

a) 364
b) 374
c) 384
d) 394

Ans- c) 384.

19. Who is president of Rajya Sabha?

a) President
b) Vice President
c) Prime Minister
d) Finance Minister

Ans- b) Vice President.

20. How many parliamentary seats in the first Lok Sabha that were to elect only one representative each.?

a) 314
b) 318
c) 321
d) 335

Ans- a) 314. There were 86 parliamentary seats that elected two members each. Three MPs were elected from the North Bengal constituency. This system of electing more than one member per constituency continued until 1957.

21. What is the minimum age for elected in Rajya Sabha?

a) 25
b) 28
c) 30
d) 35

Ans- c) 30.

22. When was Budget 2025 presented in Lok Sabha ?

a) 01/2/2025
b) 29/3/2025
c) 30/3/2025
d) 31/3/2025

Ans- a) 01/2/2025.

23. Who is the longest-serving member of parliament of India?

a) Chandrani Murmu
b) Shafiqur Rahman Barq
c) Indrajit Gupta
d) Ram Vilas Paswan

Ans- c) Indrajit Gupta.

24. Who win Loksabha Election by biggest margin in India ?

a) Rakibul Hussain
b) Madhavrao Scindia
c) C. R. Patil
d) Shivraj singh Chouhan

Ans- a) Rakibul Hussain of INC in Dhubari Dhubri Lok Sabha constituency Assam won election from magrin of 1,012,476 votes in 2024 elections.

25. Who win Loksabha Election most times?

a) Somnath Chatterjee
b) Atal Bihari Vajpayee
c) Madhavrao Scindia
d) Indrajit Gupta

Ans- c) Indrajit Gupta.